Skip to main content
yaki-onigiri

Mierne osolená ryža najčastejšie v tvare trojuholníka zabalená do nori riasy. To je základ onigiri. V Japonsku ich nájdete snáď na každom kroku a je to ideálny snack na cesty. Dajú sa pripraviť rôzne variácie s rôznymi plnkami vo vnútri (ako je to aj v tomto recepte).

Čo je yaki onigiri?

Slovo „Yaki“ znamená grilovaný/upečený. Takže klasická onigiri z bielej ryže sa ešte opečie na grile alebo panvici. Zvyčajne sa popri pečení potiera nejakou omáčkou na báze sójovej omáčky alebo miso pasty. Zvonka zostávajú chrumkavé a vo vnútri pekne mäkké.

V tomto recepte je do ryže primiešané katsuobushi, čo sú tuniakové hoblinky a používajú sa (aj) na prípravu dashi – základného vývaru japonskej kuchyne.

Plnka je častejšie v klasických onigiri. Yaki onigiri sú zvyčajne pripravené len z ryže bez plnky. Ako plnka sú typické napríklad:

  • Umeboshi (nakladaná japonská slivka)
  • Katsuobushi (hoblinky tuniaka)
  • Tuniak
  • Morské riasy
  • Losos

Zaujíma vás viac z japonskej kuchyne? Sledujte zákulisie aj na  InstagramFacebook, a Pinterest.

Budem rada, ak ma podporíte zdieľaním:

yaki-onigiri

Recept na yaki onigiri plnené syrom

Minako
Čas prípravy 10 minutes
Čas varenia 10 minutes
Kategória Chuťovky, snacky
Kuchyňa Japonská
Porcie 5 kusov

Ingrediencie
  

  • 320 g uvarenej ryže
  • 4 g katsuobushi
  • 1/2 ČL dashi prášku
  • 1 ČL mirin (alebo 1/2 ČL kryštálového cukru)
  • 1 PL sójovej omáčky
  • 40 g tvrdého syra (použila som eidam)
  • Sezamový olej 

Postup
 

  • Do katsuobushi (hoblinky sušeného tuniaka) pridáme sójovú omáčku, dashi prášok, mirin / cukor. Tento mix potom vysypeme do uvarenej ryže a dobre premiešame. Ryža by mala byť čerstvo uvarená. Syr si nakrájame na menšie kocky.
  • Z ryže začneme tvarovať guličky alebo skôr placky. Nemali by byť úplne guľaté, keďže sa budú ešte opekať na panvici z každej strany. Vyjde ich cca 4 – 5 podľa toho, aké veľké ich spravíte. Ak sa vám ryža príliš lepí na ruky, pomôže keď si ich trošku pokropíte vodou a ak sa vám to nechce patlať holými rukami, môžete si pomôcť papierom na pečenie. Na štvorec papiera dajte ryžu, do stredu kocky syra a zabaľte akoby ste išli vytvarovať guličku.
  • Keď máme placky hotové, na troche sezamového oleja ich z každej strany opečieme na panvici.

Itadakimas!

Skúšali ste recept? Budem rada, ak mi dáte vedieť a prípadne ma aj označíte @hiroshimas_kitchen na Instagrame.

Leave a Reply

Recipe Rating