Skip to main content

japonske-dango-knedlicky

Dango knedlíčky sú jeden z tradičných japonských dezertov. Konzistenciou sú tak trochu ako gumené cukríky a pripravujú sa na sladko alebo sa pridávajú do rôznych iných dezertov.

Čo je dango?

Názov „dango“ by sme mohli všeobecne použiť pre ryžové knedlíčky, ktoré sú z lepkavej ryžovej múky a/alebo kombináciou ryžovej múky a lepkavej ryžovej múky. Z týchto knedlíčkov sa potom robia samostatné dezerty, ako napríklad v tomto recepte je hanami dango, mitarashi dango alebo kinako dango. Alebo sa potom používajú do rôznych iných dezertov. V Japonsku sa môžete stretnúť napríklad s kombináciou zmrzlina, adzuki fazuľa, šľahačka a knedlíčky dango. Zvláštny mix, však? Alebo sa pridávajú do sladkej polievky z adzuki fazule.

zenzai-dezert

Na rôzne dezerty z dango knedlíčkov, hlavne tých na paličke, narazíte v Japonsku na uliciach v stánkoch, pretože sú celkom populárnym street foodom, no dajú sa ľahko kúpiť aj v bežných potravinách. Ale podľa mňa chutia najlepšie, keď sú čerstvo pripravené.

Akú múku použiť?

Na prípravu dango knedlíčkov sa používa lepkavá ryžová múka. V Japonsku sú na to určené múky – shiratamako, mochiko, joshinko alebo dangoko. U nás konkrétne tieto asi veľmi ťažko zoženieme a ak áno, tak budú poriadne drahé. Použila som v recepte túto múku z Thajska, ktorú dostať asi na väčšine ázijských e-shopov. Zdalo sa mi, že knedlíčky z nej vyšli celkom slušne.

Knedlíčky sú po uvarení mäkké a pomerne dosť lepkavé. Po uvarení sa s nimi lepšie pracuje, keď si namočíte ruky do vody; nebudú sa vám na ruky toľko lepiť. Dajte si pozor na čas varenia, ak ich prevaríte, budú príliš mäkké a budú strácať tvar. Ak nepoužijete všetky hneď, tak ostatné skladujte v nádobe s vodou v chladničke. Môžu stvrdnúť, len ich treba pred použitím zohriať.

Čo je hanami dango?

Hanami dango sú zvlášť populárne počas sakura sezóny. Slovo „hanami“ v preklade znamená pozorovať kvitnutie kvetov (Hana = kvety, mi = pozerať sa). Na pohľad je tento dezert pekný, ale niektorým ľuďom príde asi chuťovo tak trochu „prázdny“. Je to predsalen iba knedlíček z ryžovej múky, trochu sladký, ale bez nejakej ďalšej polevy.

hanami-dango

Existujú vraj dve teórie, prečo sú použité zrovna tieto tri farby a v takom poradí:

  • Symbolizujú vystriedanie zimy a príchod jari. Biela reprezentuje posledné zvyšky snehu, ružová kvitnúce sakury, ktoré neskôr vystriedajú zelené lístky.
  • Druhá teória je, že symbolizujú cyklus kvitnutia sakúr. Ružové púčiky, potom biele kvety a nakoniec zelené listy.

Ako dango knedlíčky zafarbiť?

Tradične sa na ružovú a zelenú farbu používalo prírodné farbivo. Na ružovú farbu sa využívalo fialové shiso (perila) alebo sakurové pickles (a teda v soli nakladané sakura lístky). Na zelenú farbu je to yomogi (po našom je to rastlina s názvom palina). V Japonsku sú inak celkom populárne aj mochi koláčiky práve z yomogi, ktoré sú, ako inak, plnené sladkou adzuki pastou. Mimo Japonska ale bude niečo takéto ťažko zohnať.

Na ružovú farbu som teda použila potravinárske farbivo a na zelenú matcha prášok. Môžete skúsiť aj nejaké iné prírodné farbivá, čo vám napadnú, len by nemali veľmi ovplyvniť chuť knedlíčkov.

farbivo-dango

Čo je mitarashi dango?

Mitarashi dango je ďalší obľúbený typ dango knedlíčkov. Základ je rovnaký len sa knedlíčky ešte namočia do sladkej omáčky, ktorá je zo sójovej omáčky, cukru, vody a zemiakového alebo kukuričného škrobu.

mitarashi-dango

Môžete na ne pomerne často naraziť v stánkoch na trhoch alebo na populárnych turistických miestach, kde sa predávajú ako street food. Často sa ešte pred namočením do sladkej omáčky trošku opečú na otvorenom ohni alebo grile. Doma môžete tento krok vynechať alebo jednoducho knedlíčky trochu opiecť na panvici.

pecene-dango

Čo je kinako dango?

Kinako je opražená sójová múka a väčšinou sa používa na prípravu tradičných japonských dezertov. Dá sa pripraviť aj doma – upražením alebo usušením sóji v rúre a pomletím na jemný prach. V Japonsku by ste ju jednoducho kúpili v akýchkoľvek potravinách. Často sa používa na obalenie mochi koláčikov alebo môžete dokonca naraziť na kombináciu mitarashi dango, ktoré je ešte poprášené touto múkou.

sojova-muka

Zaujíma vás viac z japonskej kuchyne? Sledujte zákulisie aj na  InstagramFacebook, a Pinterest.

Budem rada, ak ma podporíte zdieľaním:

japonske-dango-knedlicky

Ryžové knedlíčky dango

Minako
Trojica dango knedlíčkov - mitarashi dango, hanami dango a kinako dango sú známym street foodom v Japonsku.

Video

Čas prípravy 15 minutes
Čas varenia 10 minutes
Total Time 25 minutes
Kategória Dezerty
Kuchyňa Japonská
Porcie 6 kusov

Ingrediencie
  

Mitarashi dango a Kinako dango:

  • 120 g ryžovej múky
  • 10 - 12 PL vody
  • Štipka cukru
  • Sójová múka + práškový cukor na obalenie

Na sladkú sójovú omáčku:

  • 25 g kryštálového cukru
  • 1 PL sójovej omáčky
  • 1 ČL škrobu
  • 60 ml vody

Hanami dango:

  • 60 g ryžovej múky
  • 5 - 6 PL vody
  • 20 g cukru
  • Červené farbivo a matcha prášok

Postup
 

  • Jedno cesto som robila zvlášť pre mitarashi dango a kinako dango a druhé cesto pre hanami dango, lebo do nich som chcela dať viac cukru keďže sa s ničím iným nepodávajú. Ale môžete cesto pripraviť naraz pre všetky.

Mitarashi dango a Kinako dango:

  • V miske si zmiešame ryžovú múku, štipku cukru a vodu. Ak sa vám zdá cesto ešte suché alebo sa ťažko miesi, pridajte ešte trochu vody.
  • Vyjde vám 12 guličiek po cca 18 - 19 gramov.
  • V hrnci si zohrejeme vodu a guličky hodíme do vriacej vody a varíme asi 3-4 minúty. Knedlíčky vyplávajú na povrch. Uvarené guličky si radšej rozložte na tanier a môžete ho pokropiť vodou - budú sa menej lepiť.
    dano-knedlicky-uvarene
  • Pripravíme si sladkú sójovú omáčku. Najprv si suroviny na panvici dobre rozmiešajte, najmä aby sa úplne rozpustil škrob. Až potom zohrievajte. Omáčku zohrievame na menšom až strednom ohni až pokým nechytí približne takúto konzistenciu. Trvá to krátko.
  • Guličky si napichneme na hrubšie špajdle a obalíme v omáčke. Ja som dala po tri kusy na jednu. S guličkami sa lepšie pracuje, keď si namočíte ruky do vody.
    mitarashi-dango-hotovo
  • Na tanier si nasypeme sójovú múku s práškovým cukrom (nie s krýštálovým ako ja 😀 ) a guličky obalíme.
    sojova-muka-cukor

Hanami dango:

  • Cesto si pripravíme úplne rovnako ako v prvom prípade. Vyjde vám 6 guličiek po 18 - 19 gramov.
  • Dve guličky zafarbíme červeným farbivom. Opatrne, radšej pridajte najprv menej. Guličky by mali byť len jemne ružové. Ja som to už trochu prehnala.
    ruzove-dango
  • Ďalšie dve guličky si zafarbíme matcha práškom.
  • Guličky si uvaríme tak isto ako v prvom prípade a napichujeme ich na paličky v poradí - zelená, biela a ružová.
    hanami-dango

Itadakimas!

Skúšali ste recept? Budem rada, ak mi dáte vedieť a prípadne ma aj označíte @hiroshimas_kitchen na Instagrame.

Leave a Reply

Recipe Rating