Skip to main content
studeny-ramen-recept

Polievku ramen poznajú zrejme aj tí, čo o japonskej kuchyni toho veľa nevedia. Ale vedeli ste, že existuje aj studená verzia?

Ramen na studeno

Mimo Japonska, ramen patrí snáď k tým najznámejším a najpopulárnejším japonským jedlám. Vrátane sushi a gyoza taštičiek. Ale väčšina ľudí ho pozná len ako teplú polievku. Existuje však aj studená verzia. Je ideálna na leto, pretože príprava je rýchla, jednoduchá a netreba vystávať pol dňa pri horúcom sporáku. A je to zároveň odľahčenejšia a zdravšia verzia klasického ramenu.

Studený ramen: Čo na vrch?

Super je, že navrch si vlastne môžete dať, na čo máte chuť alebo čo máte zrovna v chladničke, takže sa dá z toho vyčarovať aj vegetariánske či vegánske jedlo. Typická je kombinácia vajíčka, šunka, krabie tyčinky a uhorka. Tak by ste to našli nakreslené aj na obaloch rezancov, ktoré sa v Japonsku predávajú už predvarené v chladiacich boxoch špeciálne na toto jedlo. Skúsiť ale môžete napríklad aj:

  • Tuniaka
  • Mungo klíčky
  • Listový šalát
  • Mäso
  • Tofu
  • Krevety
  • Huby
  • Avokádo

Zaujíma vás viac z japonskej kuchyne? Sledujte zákulisie aj na  InstagramFacebook, a Pinterest.

Budem rada, ak ma podporíte zdieľaním:

Recept na studený ramen

Minako
Studený ramen je odľahčená a zdravšia verzia klasického ramenu. Aj príprava je jednoduchšia. Ideálny je na horúce letné dni.
Čas prípravy 25 minutes
Čas varenia 10 minutes
Kategória Hlavné jedlo
Kuchyňa Japonská
Porcie 2 porcie

Ingrediencie
  

  • 200 g kuracieho mäsa
  • Asi štvrťka uhorky
  • 1 paradajka
  • 2 vajíčka
  • Pšeničné rezance (cca 100 – 150 g v suchom stave)
  • Soľ, korenie

Na dresing:

  • 6 PL octu
  • 4 PL vody
  • 3 PL sójovej omáčky
  • 2 PL cukru
  • 1/2 PL sezamového oleja

Postup
 

  • Do hrnca si dáme variť vodu na rezance. Mali by byť pšeničné, nie ryžové a ani hrubé, ani veľmi tenké, no aké použijete, je na vás.
  • Mäso si nakrájame na tenké pásiky (tenšie, ako vidíte na fotke :-D). Okoreníme, osolíme a opečieme na panvici. (Ale môžete použiť aj nejaké iné korenie, čo vám chutí. Ja som napr. dochutila trochou sójovej omáčky s cesnakom).
  • Uhorku a paradajku tiež nakrájame na tenké pásiky alebo mesiačiky v prípade paradajky.
  • Vajíčka si rozbijeme v miske a rozšľaháme, môžete pridať štipku soli a čierneho korenia. Na troche oleja upečieme ako palacinky a potom tiež nakrájame na tenké pásiky.
  • Uvaríme rezance. Uvarené rezance sa umývajú pod tečúcou vodou, aby vychladli a hlavne, aby sa zmyl škrob a nelepili sa.
  • Zmiešame ingrediencie na dresing
  • A servírujeme – na rezance postupne poukladajte toping a prelejte omáčkou. Odporúčam servírovať nie v hlbokej miske, ale skôr v hlbokom širšom tanieri.

Itadakimas!

Skúšali ste recept? Budem rada, ak mi dáte vedieť a prípadne ma aj označíte @hiroshimas_kitchen na Instagrame.

Leave a Reply

Recipe Rating