Skip to main content

 

miso-polievka

Miso polievka je tradičná japonská polievka. Jej príprava je jednoduchá a postačí vám len pár surovín.

Čo je miso polievka?

Miso polievka je neoddeliteľnou súčasťou japonskej kuchyne a domáci si ju pravidelne vychutnávajú či už doma, alebo v reštauráciách. Hoci to môže znieť trochu zvláštne, ale pre mňa je miso polievka tou najjednoduchšou polievkou, akú si doma môžem pripraviť. Áno, potrebujete pár špeciálnych ingrediencií, ale keď ich už doma máte v zásobe, je to veľmi jednoduché. A navyše tieto suroviny patria k základným ingredienciám v japonskej kuchyni, takže ich potom viete využiť aj v mnohých iných jedlách.

Miso polievka v Japonsku

V Japonsku je miso polievka často podávaná ako súčasť viacerých jedál. Ako keď si objednáte menu a prinesú vám všetko naraz. Ide v podstate o typické japonské jedlo alebo skôr spôsob servírovania, a nazýva sa ichiju sansai. Súčasťou takéhoto jedla je: ryža, hlavné jedlo, dve vedľajšie jedlá a polievka, prípadne kúsky fermentovanej zeleniny.

japonske-menu

Takže v Japonsku sa miso polievka nepodáva prvá a v reštaurácii nečakajú, kým ju zjete a až potom vám prinesú ďalší chod. Niektorí si ju dokonca vychutnajú až na záver ako posledný chod. V reštauráciách obsahuje miso polievka zvyčajne len wakame riasu, tofu a trochu jarnej cibuľky. Ide hlavne o tú šťavu.

Keďže príprava miso polievky je jednoduchá, ľudia všetkých vekových kategórií si ju vychutnávajú pokojne aj denne, a to hocikedy. Aj na raňajky. Existuje niekoľko variácií miso polievky. Záleží od regiónu a od sezóny. Základnými a aj najbežnejšími ingredienciami sú wakame riasy a tofu, ale nebojte sa experimentovať aj s rôznou zeleninou. Preto má zakaždým mierne odlišnú chuť.

Ingrediencie na miso polievku

Miso polievka pozostáva z troch hlavných ingrediencií:

1. Dashi

Dashi je základný japonský vývar používaný v mnohých japonských jedlách. Je niekoľko druhov dashi a takisto aj spôsobov, ako ho pripraviť – možete si ho pripraviť doma, môžete si kúpiť hotové dashi balíčky alebo dashi vo forme prášku. Niektorí ľudia sa vyhýbajú dashi prášku, ale aj u nás doma používame takmer vždy dashi prášok. A to z dvoch dôvodov. Prvým je, že je to najrýchlejší spôsob, ako polievku pripraviť a druhým dôvodom je dostupnosť. Dostať suroviny na prípravu domáceho dashi môže byť náročné a aj pomerne drahé. Pre viac informácií si pozrite môj článok ako pripraviť dashi.

2. Miso pasta

Miso je fermentovaná pasta, ktorá sa vyrába zo sóje a iných obilnín (napr. jačmeň, ovos, ryža alebo bôb). Každá miso pasta môže mať teda inú vôňu, farbu či chuť. Ja odporúčam vyskúšať viacero druhov alebo od rôznych výrobcov a uvidíte, ktorá vám bude najviac chutiť, pretože neexistuje jedna správna miso pasta do miso polievky. Ďalšou dôležitou vecou je obsah soli. Ten sa tiež môže líšiť, a tak budete možno musieť v recepte množstvo prispôsobiť.

3. Ostatné ingrediencie (tofu, wakame, zelenina)

Ak si budete miso polievku variť doma, výhodou je, že môžete použiť rôznu zeleninu a koľko len chcete. Zvyčajne sa pri príprave používa zelnina, ktorá je práve v sezóne. Odporúčam skúsiť:

  • Asparagus, špargľu
  • Jarnú cibuľku
  • Zelené fazuľové lusky
  • Mungo klíčky
  • Sladký zemiak
  • Bok choy
  • Edamame
  • Baklažán
  • Čínsku kapustu
  • Huby
  • Cuketu
  • Mrkvu
  • Tekvicu

jemna-tofu

Ako pripraviť miso polievku? Dôležité tipy.

  1. Ak použijete dashi v prášku, vložte ho spolu s wakame riasami do hrnca so studenou vodou a dajte na strednom ohni zohrievať.
  2. Medzitým si pripravte zeleninu. Tú vždy krájajte na rovnako veľké kúsky. Tá, ktorá je tvrdšia a potrebuje sa variť dlhšie, pridajte ako prvú.
  3. Tofu sa zvyčajne pridáva až nakoniec. Tofu v Japonsku alebo iných ázijských krajinách je jemná a oveľa mäkkšia ako tá, ktorú kúpime u nás v bežných obchodných reťazcoch. Ak by ste takú tofu pridali na začiatku varenia, veľmi ľahko by sa „rozbila“, kým by ste polievku dovarili. Tá „naša“ tofu je však pomerne tvrdá, takže ju môžete prihodiť do hrnca aj skôr.
  4. Miso pastu pridávajte vždy až ku koncu varenia.
  5. Ak pridáte miso pastu, polievku už nevarte tak, že bude vrieť. Stratili by sa tým všetky výživné látky, chute a aróma miso pasty.

Otázky k miso polievke

Je miso polievka zdravá?

Miso polievka môže byť súčasťou zdravého jedálnička. Má málo kalórií a radu výživných látok. Obsahuje rôzne vitamíny a minerály. Navyše miso pasta je fermentovaný produkt, takže obsahuje prospešné baktérie, ktoré podporujú zdravie črevnej mikroflóry. Jediná vec, pri ktorej by som bola trochu opatrná, je obsah soli.

Koľko soli obsahuje miso polievka?

Typická porcia obsahuje okolo 200-300 mg sodíka (môže sa líšiť u rôznych výrobcov). Ak ste na diéte s nízkym obsahom sodíka alebo ste citliví na sodík, možno sa budete chcieť vyhnúť dennej konzumácii alebo sa poobzerať po miso paste s nižším obsahom sodíka. Celkovo si však myslím, že miso polievka môže byť zdravým a chutným doplnkom vášho jedálnička.

Obsahuje miso polievka glutén?

Závisí to od typu miso pasty. Miso sa vyrába zo sójových bôbov, ktoré prirodzene lepok neobsahujú, ale ďalšou surovinou pri výrobe sú aj ostatné obilniny. Niektoré obilniny obsahujú lepok, niektoré nie. Dôležité je poriadne skontrolovať etiketu. Aj keď bude použitá obilnina, ktorá lepok neobsahuje, je možné, že na obale predsa len bude staré známe: „Môže obsahovať stopy lepku.“

Je miso polievka vegánska?

Miso polievka môže byť aj vegánska. Závisí to od dashi vývaru. Dashi môže byť pripravné zo sušených hobliniek tuniaka, ančovičiek alebo sardiniek. Vegánske dashi by bolo pripravené z kombu riasy alebo húb shiitake alebo ich kombináciou.

Prečo sa miso polievka po uvarení akoby oddeľuje?

Miso pasta sa v polievke nikdy skutočne nerozpustí a ak ju necháte chvíľu postáť, začne sa akoby oddeľovať a vytvárať obláčiky, ale to je úplne normálne. Je to preto, že bielkoviny v miso paste sa v tekutine oddeľujú.

Môžem pripraviť miso polievku bez dashi?

Krátka odpoveď: nie. Miso polievka bez dashi nie je miso polievka. Práve dashi je ten dôležitý základ, ktorý dodáva polievke jedinečnú chuť.

Môžem miso polievku zohrievať?

Opätovné zohrievanie je v poriadku, ale dajte si pozor, aby polievka nezačala vrieť. Zničli by ste tak výživné látky v miso paste.

Ako dlho vydrží miso polievka?

Polievku skladujte v chladničke maximálne 2 – 3 dni. Najlepšie je však zjesť ju hneď, ako si ju prichystáte. Vtedy bude najlepšia. Časom môže stratiť bohatú arómu a chute.

Zaujíma vás viac z japonskej kuchyne? Sledujte zákulisie aj na  InstagramFacebook, a Pinterest.

Budem rada, ak ma podporíte zdieľaním:

miso-polievka-original

Recept na originál miso polievku

Minako

Video

Čas prípravy 10 minutes
Čas varenia 10 minutes
Kategória Polievka
Kuchyňa Japonská
Porcie 2 porcie

Ingrediencie
  

  • 400 ml vody
  • 1 PL wakame rias
  • 1 ČL dashi prášku
  • 1 PL miso pasty
  • Tofu a ostatná zelenina

Postup
 

  • Do hrnca si dáme variť vodu, do ktorej nasypeme dashi prášok a wakame riasy.
  • Medzitým ako sa voda zohrieva, pripravíme si zeleninu. Každú zeleninu sa snažte nakrájať na približne rovnako veľké kúsky. Ako prvú vždy pridávajte tú, ktorá sa potrebuje dlhšie variť, ale dajte si zase pozor, aby ste ju neprevarili. Po zelenine pridajte aj tofu nakrájané na menšie kocky.
  • Keď sa zelenina už varí, do misky si dajte miso pastu a pridajte k nej z hrnca trocha vody a pastu rozpustite na riedku kašu. Tú potom vlejte späť do hrnca. Párkrát pomiešajte, ale polievku už veľmi nevarte, len tak akurát, aby sa miso pasta rozpustila. Polievka by už nemala vrieť. Bola by škoda varom zlikvidovať tie dobré látky, ktoré miso pasta obsahuje.

Itadakimas!

Skúšali ste recept? Budem rada, ak mi dáte vedieť a prípadne ma aj označíte @hiroshimas_kitchen na Instagrame.

Leave a Reply

Recipe Rating