Skip to main content
soba-rezance-recept

Ak hľadáte jednoduchý a rýchly recept, tak ste na správnom mieste. Toto jedlo je u mňa šampión v kategórii „nemám čas variť“. Soba rezance sa dajú pripraviť ako teplé jedlo, ktoré zasýti, ale je fajn aj v studenej verzii najmä počas horúcich letných mesiacov.

Z čoho sú soba rezance?

Soba rezance sú pôvodom z Japonska, sú tenké a vyrobené z pohánkovej múky. Zvyčajne však nie sú gluten-free a teda bezlepkové. Obsahujú mix múk – pohánkovej a pšeničnej. Väčší podiel by mala mať, samozrejme, pohánková múka, a to sa potom odráža aj na farbe – rezance sú tmavšie. Aj keď to nemusí byť vždy pravidlo. Existuje aj lúpaná pohánka a tá je svetlá alebo sa rezance zafarbia nejakým farbivom. Pšeničná múka sa pridáva, pretože len z pohánkovej múky by rezance nedržali, rozpadli by sa.

Tradične sú soba rezance vyrobené len z pohánkovej a pšeničnej múky a vody, ale stretnúť sa môžete aj s variantami, kde je pridaný napríklad zelený čaj v prášku alebo morské riasy.

S čím podávať soba rezance?

Soba rezance vo verzii ako je tento recept by ste v Japonsku pravdepodobne nenašli. Nie je to totiž typický spôsob, akým sa zvyknú v Japonsku pripravovať.

V tejto verzii sú však veľmi fajn ako príloha k inému jedlu, ale poslúžia aj ako hlavné jedlo, keď sa skombinujú napríklad s vajíčkami uvarenými na tvrdo alebo údenými filetami z makrely (odporúčam tie z Lidla).

Teplá vs. studená alternatíva

Ako spomínam vyššie, v Japonsku sa zvyknú soba rezance pripravovať inak. Nájde sa tam veľa reštaurácií a menších bistier či stánkov (hlavne v okolí metra), kde podávajú len soba rezance. Ak človek hľadá lacné a rýchle jedlo, ktoré zje aj na stojáka, tak zamieri jednoznačne sem.

Soba rezance ako teplé jedlo sú podávané v polievke, resp. vývare v rôznych variantoch (napríklad s vajíčkom alebo tempurou).

soba-rezance-teple

Druhý spôsob servírovania je na studeno. Rezance nie sú v polievke, ale sú podávané zvlášť a namáčajú sa do omáčky. K tomuto sa tiež zvykne podávať napríklad tempura. Studené sú aj preto, že po uvarení sa rezance vždy prepláchnu pod prúdom vody, aby sa nezlepili a nezostala z nich jedna kopa. Preto, keď si tento recept pripravíte v teplej verzii, je dobré rezance hneď podávať.

soba-rezance-studene

Zaujíma vás viac z japonskej kuchyne? Sledujte zákulisie aj na  InstagramFacebook a Pinterest.

Budem rada, ak ma podporíte zdieľaním:

soba-rezance

Recept na soba rezance

Minako
Jednoduchý a rýchly recept na soba rezance, ktoré poslúžia ako príloha alebo aj ako hlavné jedlo.
Čas prípravy 5 minutes
Čas varenia 10 minutes
Kategória Hlavné jedlo, Príloha
Kuchyňa Japonská
Porcie 1 porcia

Ingrediencie
  

  • 1 zväzok soba rezancov
  • 2 PL sójovej omáčky
  • 1/2- 1 ČL čerstvého zázvoru
  • 2 ČL sezamového oleja
  • 1 ČL ryžového octu
  • 2 ČL medu
  • 1 vajíčko
  • Štipka pikantnej pasty alebo wasabi
  • Sezam a jarná cibuľka

Postup
 

  • Rezance uvaríme podľa návodu. Soba rezane sú zvyčajne rýchlo uvarené a skôr treba dávať pozor, aby ste ich neprevarili.
  • Vajíčko uvaríme natvrdo.
  • Medzitým si v miske zmiešame sójovú omáčku, sezamový olej, ryžový ocot, med, pikantnú pastu, nastrúhaný zázvor a sezamové semiačka.
  • Túto omáčku zmiešame s uvarenými rezancami. Ozdobíme jarnou cibuľkou, prípadne inými čerstvými bylinkami podľa chuti. Ak máte chuť na studenú verziu, tak rezance najprv prepláchnite studenou vodou.
Keyword rýchle jedlá

Itadakimas!

Skúšali ste recept? Budem rada, ak mi dáte vedieť a prípadne ma aj označíte @hiroshimas_kitchen na Instagrame.

Leave a Reply

Recipe Rating