Skip to main content

miso-polievka-paradajky

Vraštíte obočie už len pri tom názve? Ja tak trochu tiež. Miso polievka s cherry paradajkami je naozaj nezvyčajná kombinácia, dokonca aj v Japonsku. Pripravuje sa tak isto ako klasická miso polievka len do nej ku koncu varenia šupnete paradajky.

Táto miso polievka sa objavila v japonskom seriáli vysielanom na Netflixe The Makanai: Cooking for the Maiko House (Makanai: Ako sa varí pre Maiko). Pôvodne sa dve kamarátky vybrali do Kyota, aby sa zaučili do umenia gejší, no osud nakoniec každú z nich zavedie iným smerom.

Miso polievka a paradajky

Miso polievka je naozaj univerzálna a ladí s veľa druhmi zeleniny. Väčšinou sa používa tá, ktorá je práve v sezóne. Cherry paradajky však patria k tým menej používaným surovinám. Aj v Japonsku by ste ťažko natrafili v reštauráciách na takúto kombináciu. Skôr som toto párovanie videla v kuchárskych knihách.

Ukážka tejto polievky sa na pár minút objavila aj v japonskom seriáli Makanai: Ako sa varí pre Maiko, kedy hlavná hrdinka použila na prípravu len cherry paradajky a tofu. Kombinácia to je veru zaujímavá, ale ak patríte k začiatočníkom v japonskej kuchyni alebo ste si miso polievku ešte nepripravovali, odporúčam začať najprv so základnou miso polievkou s tradičnejšou zeleninou. Inak, vedeli ste, že paradajky sú vlastne z botanického hľadiska ovocie? Takže tento recept môžeme v podstate prehlásiť za miso polievku s ovocím 😀

Tipy pri príprave miso polievky s paradajkami

  • Tak isto ako pri klasickej miso polievke, aj tu platí, že po pridaní miso pasty už polievku nenechávame vrieť.
  • Tofu a paradajky nechávame len chvíľu mierne vrieť, aby sa trošku „prehriali“, a nie aby sa paradajky úplne rozvarili.
  • Polievku odporúčam zjesť v ten deň, ale to odporúčam aj pri klasickej miso polievke. Len tu už keď sa tie paradajky „vymáčajú“, tak na druhý deň nie sú bohviečo.
  • Pri príprave som použila instantný dashi prášok, a to najmä z dôvodou ľahkej dostupnosti. Inak sa dá dashi vývar pripraviť viacerými spôsobmi.

Zaujíma vás viac z japonskej kuchyne? Sledujte zákulisie aj na  InstagramFacebook, a Pinterest.

Budem rada, ak ma podporíte zdieľaním:

 

miso-polievka-paradajky

Miso polievka s cherry paradajkami

Minako
Miso polievka s cherry paradajkami je nezvyčajná kombinácia dokonca aj v Japonsku. Pripravuje sa tak isto ako klasická miso polievka len do nej ku koncu varenia šupnete paradajky.
Čas prípravy 10 minutes
Čas varenia 5 minutes
Kategória Polievka
Kuchyňa Japonská
Porcie 2 porcie

Ingrediencie
  

  • 400 ml vody
  • 1 ČL dashi prášku
  • 1 PL miso pasty
  • 8 ks cherry paradajok
  • 40 - 50 g Tofu

Postup
 

  • Do hrnca si dáme variť vodu, do ktorej nasypeme dashi prášok.
  • Medzitým ako sa voda zohrieva, nakrájame si tofu na menšie kocky a prihodíme ju aj s paradajkami do hrnca. Zohrievajte len krátko na miernom ohni, aby sa tofu a paradajky len prehriali.
  • Do menšej misky si dáme miso pastu a pridáme k nej z hrnca trocha vody a pastu rozpustíme na riedku kašu. Tú potom vlejeme späť do hrnca a polievku môžeme rovno odstaviť od ohňa.

Itadakimas!

Skúšali ste recept? Budem rada, ak mi dáte vedieť a prípadne ma aj označíte @hiroshimas_kitchen na Instagrame.

Leave a Reply

Recipe Rating