Nadýchaná piškóta, čerstvé jahody a dobre vyšľahaná šľahačka. Takáto jednoduchá kombinácia tvorí tortu, ktorá sa stala najpopulárnejšou v celom Japonsku.
Na úvod trocha z histórie
Táákže, prečo je práve táto torta v Japonsku taká obľúbená? No, „na trhu“ je už vyše 100 rokov, a to už je nejaká doba. Vtedy totiž istý pán menom Fujii (zakladateľ celoštátnej siete cukrární a reštaurácií, ktorá funguje dodnes) išiel do Ameriky, aby sa naučil robiť dezerty a sladké jedlá na západný spôsob. A práve tam sa inšpiroval. Keď sa vrátil do Japonska vymyslel vlastnú verziu a torta bola na svete, ehm teda v Japonsku a odvtedy postupne naberala na popularite. Dnes má táto torta čestné miesto na rôznych slávnostných udalostiach. Špeciálne je veľmi obľúbená počas Vianoc a predáva sa dokonca ako „vianočná torta“. Pozor, je tak populárna, že obchody berú rezervácie aj mesiac pred Vianocami. Vianoce v Japonsku sa oslavujú veru svojským spôsobom.
Torta s jahodami a šľahačkou: Ako si upiecť túto dobrotu doma?
U nás doma si túto tortu vychutnáme raz alebo dvakrát za rok, a aj to iba počas leta. Vôbec nie preto, že by sa neoplatila piecť častejšie, ale je to kvôli jahodám. Do torty musia ísť čerstvé jahody a tie si vypestujeme na záhrade vlastné. Mimo sezóny je jahody takmer nemožné dostať a ak aj áno, tak chuť je nič moc. Tortu tvorí v podstate len piškóta, jahody a šľahačka.
V Japonsku je pomerne jednoduché túto tortu zohnať. Môžete na ňu naraziť aj v obyčajných potravinách. Predáva sa v rôznych variantoch, ktoré sa ale veľmi nelíšia. Iný je zvyčajne akurát tak tvar, počet poschodí a ozdoba na vrchu a môžete sa dokonca stretnúť aj s čokoládovou verziou. Upiecť si ju doma nie je extra zložité, ale na niektoré veci si treba dať pozor. Piškóta sa všeobecne v japonských dezertoch zvykne robiť inak. Nie ako u nás – zvlášť vyšľahať bielky a žĺtka, ale tu sa šľahajú celé vajíčka nad parou, resp. vajíčka treba zohriať na cca 35 – 40 °C a potom vyšľahať do hustej peny až krému.
Užitočné tipy pri pečení jahodovej torty
Tip č. 1: Teplota pri vajíčkach je dôležitá. Ak nemáte teplomer alebo myslíte, že by ste to neodhadli, tak radšej choďte klasickou cestou a zvlášť šľahajte bielky a žĺtka. Vajíčka musíte vyšľahať do naozaj hustej peny, takmer až krému. Uvidíte na fotke nižšie pri postupe.
Tip č. 2: Použite čerstvé jahody. Po umytí ich dobre osušte papierovou utierkou, aby tam nezostala prebytočná voda, ktorá by rýchlejšie „rozmočila“ jahody a rozriedila šľahačku.
Tip č. 3: Šľahačku z chladničky nevyberajte skôr, než ju pôjdete šľahať. Najlepšie sa šľahá dobre vychladená. Ja ju dokonca predtým dám na pár minút do mrazničky.
Zaujíma vás viac z japonskej kuchyne? Sledujte zákulisie aj na Instagram, Facebook, and Pinterest. Budem rada, ak ma podporíte zdieľaním:
Recept na jednoduchú tortu s jahodami a šľahačkou
Ingredients
- 3 vajíčka
- 80 g kryštálového cukru
- 90 g hladkej múky
- 15 g masla
- 1 PL mlieka
Na cukrovú vodu:
- 2 PL kryštálového cukru
- 3 PL horúcej vody
- 1 PL rumu
Na plnku:
- 400 ml smotany na šľahanie
- 3 PL kryštálového cukru
Instructions
- Do celých vajíčok pridáme cukor, rozmiešame a misku dáme nad paru a zohrejeme na 35 – 40 °C. Odstavíme a mixérom miešame cca 3 – 4 minúty, pokým nevznikne hustá pena až krém. Taká, ako je na fotke.
- Potom pridáme preosiatu múku a zľahka rozmiešame.
- Rozpustíme si maslo a pridáme doň lyžicu mlieka. Z cesta trochu odoberieme (asi tak 1 – 2 PL) a pridáme do mlieka s maslom a rozmiešame a potom to zase celé šupneme naspäť do cesta a premiešame.
- Do formy dáme papier na pečenie, vylejeme cesto a dáme piecť na 160 °C na 20 – 25 minút.
- Medzitým si môžeme pripraviť jahody. Je už na vás či necháte celé, alebo ich pokrájate. Jahody nezabudnite osušiť.
- Upečenú piškótu prekrojíme na dve časti. Ak chcete môžete zmiešať cukor + horúcu vodu + rum a týmto sa budú potierať korpusy, ale nie je to nevyhnuté.
- Smotanu vyšľaháme s cukrom. Na korpus natrieme časť šľahačky, poukladáme jahody a zakryjeme vrstvou šľahačky. Navrch položíme druhý korpus a celú tortu potrieme zvyšnou šľahačkou.
Notes
Itadakimas!