Skip to main content
japonska-torta-jahody-slahacka

Nadýchaná piškóta, čerstvé jahody a dobre vyšľahaná šľahačka. Takáto jednoduchá kombinácia tvorí tortu, ktorá sa stala najpopulárnejšou v celom Japonsku.

Na úvod trocha z histórie

Táákže, prečo je práve táto torta v Japonsku taká obľúbená? No, „na trhu“ je už vyše 100 rokov, a to už je nejaká doba. Vtedy totiž istý pán menom Fujii (zakladateľ celoštátnej siete cukrární a reštaurácií, ktorá funguje dodnes) išiel do Ameriky, aby sa naučil robiť dezerty a sladké jedlá na západný spôsob. A práve tam sa inšpiroval. Keď sa vrátil do Japonska vymyslel vlastnú verziu a torta bola na svete, ehm teda v Japonsku a odvtedy postupne naberala na popularite. Dnes má táto torta čestné miesto na rôznych slávnostných udalostiach. Špeciálne je veľmi obľúbená počas Vianoc a predáva sa dokonca ako „vianočná torta“. Pozor, je tak populárna, že obchody berú rezervácie aj mesiac pred Vianocami. Vianoce v Japonsku sa oslavujú veru svojským spôsobom.

Torta s jahodami a šľahačkou: Ako si upiecť túto dobrotu doma?

U nás doma si túto tortu vychutnáme raz alebo dvakrát za rok, a aj to iba počas leta. Vôbec nie preto, že by sa neoplatila piecť častejšie, ale je to kvôli jahodám. Do torty musia ísť čerstvé jahody a tie si vypestujeme na záhrade vlastné. Mimo sezóny je jahody takmer nemožné dostať a ak aj áno, tak chuť je nič moc. Tortu tvorí v podstate len piškóta, jahody a šľahačka.

V Japonsku je pomerne jednoduché túto tortu zohnať. Môžete na ňu naraziť aj v obyčajných potravinách. Predáva sa v rôznych variantoch, ktoré sa ale veľmi nelíšia. Iný je zvyčajne akurát tak tvar, počet poschodí a ozdoba na vrchu a môžete sa dokonca stretnúť aj s čokoládovou verziou. Upiecť si ju doma nie je extra zložité, ale na niektoré veci si treba dať pozor. Piškóta sa všeobecne v japonských dezertoch zvykne robiť inak. Nie ako u nás – zvlášť vyšľahať bielky a žĺtka, ale tu sa šľahajú celé vajíčka nad parou, resp. vajíčka treba zohriať na cca 35 – 40 °C a potom vyšľahať do hustej peny až krému.

jednoducha-torta-jahody-slahacka

Užitočné tipy pri pečení jahodovej torty

Tip č. 1: Teplota pri vajíčkach je dôležitá. Ak nemáte teplomer alebo myslíte, že by ste to neodhadli, tak radšej choďte klasickou cestou a zvlášť šľahajte bielky a žĺtka. Vajíčka musíte vyšľahať do naozaj hustej peny, takmer až krému. Uvidíte na fotke nižšie pri postupe.

Tip č. 2: Použite čerstvé jahody. Po umytí ich dobre osušte papierovou utierkou, aby tam nezostala prebytočná voda, ktorá by rýchlejšie „rozmočila“ jahody a rozriedila šľahačku.

Tip č. 3: Šľahačku z chladničky nevyberajte skôr, než ju pôjdete šľahať. Najlepšie sa šľahá dobre vychladená. Ja ju dokonca predtým dám na pár minút do mrazničky.

Zaujíma vás viac z japonskej kuchyne? Sledujte zákulisie aj na  InstagramFacebook, and Pinterest. Budem rada, ak ma podporíte zdieľaním:

 

japonska-torta-jahody-slahacka

Recept na jednoduchú tortu s jahodami a šľahačkou

Minako
Torta s jahodami a šľahačkou je najpopulárnešou tortou v Japonsku. Nadýchaná piškóta, čerstvé jahody a dobre vyšľahaná šľahačka.
Prep Time 20 minutes
Cook Time 40 minutes
Course Dezerty
Cuisine Japonská
Servings 1 torta

Ingredients
  

  • 3 vajíčka
  • 80 g kryštálového cukru
  • 90 g hladkej múky
  • 15 g masla
  • 1 PL mlieka

Na cukrovú vodu:

  • 2 PL kryštálového cukru
  • 3 PL horúcej vody
  • 1 PL rumu

Na plnku:

  • 400 ml smotany na šľahanie
  • 3 PL kryštálového cukru

Instructions
 

  • Do celých vajíčok pridáme cukor, rozmiešame a misku dáme nad paru a zohrejeme na 35 – 40 °C. Odstavíme a mixérom miešame cca 3 – 4 minúty, pokým nevznikne hustá pena až krém. Taká, ako je na fotke.
    pena-vajicka
  • Potom pridáme preosiatu múku a zľahka rozmiešame.
  • Rozpustíme si maslo a pridáme doň lyžicu mlieka. Z cesta trochu odoberieme (asi tak 1 – 2 PL) a pridáme do mlieka s maslom a rozmiešame a potom to zase celé šupneme naspäť do cesta a premiešame.
  • Do formy dáme papier na pečenie, vylejeme cesto a dáme piecť na 160 °C na 20 – 25 minút.
  • Medzitým si môžeme pripraviť jahody. Je už na vás či necháte celé, alebo ich pokrájate. Jahody nezabudnite osušiť.
  • Upečenú piškótu prekrojíme na dve časti. Ak chcete môžete zmiešať cukor + horúcu vodu + rum a týmto sa budú potierať korpusy, ale nie je to nevyhnuté.
  • Smotanu vyšľaháme s cukrom. Na korpus natrieme časť šľahačky, poukladáme jahody a zakryjeme vrstvou šľahačky. Navrch položíme druhý korpus a celú tortu potrieme zvyšnou šľahačkou.

Notes

Korpus som piekla vo forme s priemerom 18 cm.
Keyword Torty

Itadakimas!

Skúšali ste recept? Budem rada, ak mi dáte vedieť a prípadne ma aj označíte @hiroshimas_kitchen na Instagrame.

Leave a Reply

Recipe Rating