Jednoduchý šalát, pri ktorom si vystačíte len s dvoma druhmi zeleniny – mrkva a biela reďkovka. Je dochutený sladko-kyslou omáčkou a sezamovým olejom.
Biela reďkovka v japonskej kuchyni
V Japonsku je biela reďkovka známa pod názvom daikon. V japonskej kuchyni sa biela reďkovka používa pomerne často, najmä v polievkach a v dusených jedlách v kombinácii s ostatnou zeleninou, prípadne s mäsom a tofu. Populárna je aj fermentovaná.
V surovom stave dokáže poriadne poštípať, ale po uvarení zmäkne a pikantná chuť zmizne. Chuťovo je dosť špecifická, hlavne po uvarení, a nemusí každému sadnúť. Keď sa varí v polievkach alebo omáčkach veľmi dobre absorbuje vône a dochucovadlá, ktoré pri varení použijete, ale jej špecifická chuť výrazne zostáva. A aj aróma. Biela reďkovka po uvarení a odstátí má jednoducho zvláštnu vôňu. Veľa ľudí by povedalo, že smrdí.
Ako pripraviť šalát z mrkvy a bielej reďkovky?
Príprava je naozaj jednoduchá. Hotový ho máte do pár minút. Odporúčam nevynechať sezamový olej a sezamové semiačka, ktoré chvíľu opražte na sucho na panvici a rozdrvte. Ak by ste ich tam nedali, tak by sme museli šalát premenovať. Naozaj :D. Je totiž takmer úplne identický s iným šalátom – Namasu. Ten sa tradične pripravuje na Nový rok. Je tiež z mrkvy a bielej reďkovky. Mrkvy je ale menej, reďkovky viac a nedochucuje sa sezamovým olejom ani semiačkami.
Zaujíma vás viac z japonskej kuchyne? Sledujte zákulisie aj na Instagram, Facebook, a Pinterest.
Budem rada, ak ma podporíte zdieľaním:
Šalát z mrkvy a bielej reďkovky
Video
Ingrediencie
- 140 g mrkvy
- 140 g bielej reďkovky
- 1/2 ČL soľ
- 4 PL ocot
- 2 PL cukor
- 1 PL sezamového oleja
- 2 PL sezamové semiačka
Postup
- Mrkvu a bielu reďkovku si očistíme a nastrúhame (na tej časti s väčšími zúbkami)
- Zeleninu posolíme a dobre (najlepšie rukou) pomágame, aby pustila šťavu.
- Sezamové semiačka chvíľu opražíme na panvici. Pozor, aby ste ich nepripálili, pretože budú mať horkú chuť. Sledujte ich farbu a vôňu. Keď už sú takmer hotové začnú akoby praskať a vyskakovať z panvice a zacítite ich vôňu. Presunieme do mažiara a podrvíme.
- K nastrúhanej zelenine pridáme ocot, cukor, sezamový olej, podrvené semiačka a premiešame.
Itadakimas!