Placka nie je úplne najvhodnejšie pomenovanie pre toto jedlo, ale aspoň pre prvotné priblíženie to stačí. Základ si dokážete bez problémov pripraviť, suroviny sú pomerne základné. O niečo zložitejšie to bude s topingom, a ten je tu najdôležitejší, no prečítajte si viac nižšie. Je to veľmi „flexibilné“ jedlo.
Čo je okonomiyaki?
Okonomiyaki je rýchle, jednoduché a môžeme povedať, že aj lacné jedlo. Ráta s úplne základnými surovinami. Vlastne, my ho doma pripravujeme na rýchlo už len z kapusty, múky, vajíčka a vody. Pokojne môžete vynechať kypriaci prášok a aj dashi prášok, ktoré sú v recepte uvedené.
Ďaľšou výhodou je, že sa dá pripraviť na milión spôsobov. V Japonsku je okonomiyaki známy street food z mesta Osaka, ale nájdete aj klasické reštaurácie, kde podávajú len toto jedlo. Základ je väčšinou rovnaký, len si vyberiete toping. Originálne by sa mala pripravovať na otvorenom grile, resp. platni a niektoré reštaurácie su urobené tak, že si ju môžete upiecť aj sami.
Aké ďalšie ingrediencie sa dajú použiť?
V skratke, takmer všetko. Toto je presne jedlo typu „čo chladnička dala“. Populárne sú napríklad:
- Rôzne morské živočíchy (krevety, sépia, chobotnica)
- Kukurica
- Huby
- Jarná cibuľka
- Syr
- Celé vajíčko (keď už je takmer upečená, na jednu stranu sa rozbije celé vajíčko)
- Nakladaný ružový zázvor
- Mungo klíčky
- Šunka
Kľúčové ingrediencie na dochutenie
Aby ste sa čo najviac priblížili k autentickej chuti okonomiyaki, sú dôležité tri ingrediencie – okonomi omáčka, katsuobushi (sušené tuniakové hoblinky), aonori (nori vločky) a japonská majonéza (kewpie). Skúsiť to môžete aj s kečupom, ten je tiež fajn.
Na tieto ingrediencie už bude potrebné navštíviť obchod s ázijskými potravinami alebo poobzerať sa v e-shopoch, ale stojí to za ten čas a trošku námahy.
Zaujíma vás viac z japonskej kuchyne? Sledujte zákulisie aj na Instagram, Facebook, a Pinterest.
Budem rada, ak ma podporíte zdieľaním:
Recept na okonomiyaki
Ingrediencie
- 100 g Hladkej múky
- 3 g dashi prášku
- 200 g kapusty
- 2 vajíčka
- 1/4 ČL kypriaceho prášku
- 140 ml vody
- Prosciutto alebo iná šunka (možno vynechať alebo nahradiť niečím iným)
- Čerstvý zázvor
- Soľ
Postup
- Kapustu si buď nastrúhame alebo nakrájame na tenko. Ak je sezóna a kapusta má mäkké listy, nemusíme ju krájať úplne na drobno.
- V miske zmiešam nakrájanú kapustu, vajíčka, dashi prášok, hladkú múku, kypriaci prášok a vodu. Pridáme štipku soli a nastrúhaný zázvor.
- Dobre premiešame a môžeme ísť piecť. Ak sa vám zdá hmota príliš hustá, pridajte viac vody a naopak, ak príliš riedka, tak pridajte viac múky.
- Na panvici si rozpálime olej. Hmotu rovnomerne rozprestrieme na panvici. Ja to robím tak, že si z nej za pár lyžíc nechám v miske a najprv poukladám navrch prosciutto a potom tým zvyškom hmoty sem-tam prosciutto prikryjem, aby sa celé nepripieklo, keď sa bude placka piecť z druhej strany.
- Panvicu zakryjeme pokrievkou a necháme na miernom ohni piecť. Keď sa spodok trošku pripečie, podlievam trochou vody. Záleží, ako veľmi je placka hrubá / tenká. Keď sa voda vyparí, obrátime placku na druhú stranu, necháme pripiecť a hotovo.
- Navrch sa potom už len dáva okonomi omáčka, majonéza (prípadne kečup), katsuobushi a nori vločky.
Itadakimas!