Skip to main content

kremova-kukuricova-polievka

Táto polievka nepôsobí ako japonská polievka, však? Zrejme ani nebude a inšpirácia prišla zo západných krajín. To sa však nedá na sto percent potvrdiť. Jej pôvod je záhadný. No jedno je isté. Táto krémová kukuricová polievka je pravdepodobne najpopulárnejšou polievkou na západný štýl v Japonsku.

Japonská kukuricová polievka

V Japonsku je táto polievka pomenovaná ako corn potage (preberá výraz z angličtiny). Slovo potage však pochádza z francúzštiny a označuje hustú krémovú polievku. Ak by ste ale na internete hľadali recept na krémovú kukuricovú polievku, nájdete pravdepodobne len takúto japonskú.

V Japonsku sa táto polievka pripravuje z čerstvej, mrazenej alebo konzervovanej kukurice, mlieka, cibuľky a smotany. Originálne by mala mať jemnú krémovú konzistenciu, preto používa v názve slovo potage. Ale môžete si ju pripraviť aj menej hustú s celými kúskami kukurice.

Aký je pôvod japonskej kukuricovej polievky?

V skutočnosti neexistujú žiadne príbehy o tom, ako táto polievka „vznikla“ a ako sa stala tak populárnou v Japonsku. Mohla byť inšpirovaná francúzskou kuchyňou, pretože používanie mlieka a smotany v japonských receptoch je nezvyčajné aj v dnešnej dobe, nieto v minulosti v tradičnejších jedlách.

Navyše Japonci sú skutočnými majstrami v prispôsobovaní si jedál z iných krajín na svoje chute, z čoho vznikajú rôzne podivné kombinácie. V Japonsku existuje aj slovo pre jedlá západného štýlu – Yoshoku.

V priebehu rokov sa kukuričná polievka stala populárnou v celom Japonsku. Je tak populárna, že dokonca existuje príchuť corn potage pre rôzne japonské snacky. Aj v nápojových automatoch by ste našli plechovku tejto polievky. Dokonca by ste ju našli aj na vianočných trhoch v Tokyu pri známej atrakcii Toky Sky Tree Tower (aspoň teda v roku 2023 tam bola). Popri tradičných nemeckých jedlách a vianočnom punči, jedine tejto polievke sa podarilo „prebojovať“ na vianočné trhy. Tu si môžete prečítať viac o tom, ako vyzerajú Vianoce v Japonsku.

kukuricna-polievka

Veľa Japoncov by si túto polievku doma nepripravilo, pretože si ju môžu ľahko kúpiť vopred pripravenú alebo vo forme instantného prášku. Pre japonský trh ju napríklad vyrába aj známa firma Knorr. No príprava je naozaj jednoduchá a nepotrebujete žiadne špeciálne japonské ingrediencie.

Ako pripraviť japonskú kukuričnú polievku?

Na prípravu môžete použiť kukuricu:

  • Čerstvú
  • Mrazenú
  • Z konzervy

Mrazená kukurica a kukurica z plechovky sú zrejme najjednoduchšia cesta. Aj v tomto recepte som použila konzervovanú kukuricu. No ak bude sezóna, tak môžete vyskúšať aj celé klasy. Kukuricu olúpete a klasy nevyhodíte, ale dáte ich variť spolu s kukuricou, aby pustili viac chute.

Množstvo mlieka a smotany si prispôsobte

Môžete použiť buď mlieko, alebo smotanu. Alebo oboje. Množstvo a pomer je na vás.

Na varenie použite iba vodu

Odporúčam použiť len vodu bez zeleninového alebo hydinového vývaru. V tejto polievke má predovšetkým vyniknúť chuť kukurice.

Konzistencia polievky je na vás

Polievku môžete pripraviť ako hustú krémovú alebo v nej môžete ponechať kúsky kukurice a nechať ju viac vodnatú. Originálna je však práve tá hustá a jemná, preto odporúčam po rozmixovaní polievku prepasírovať cez sito. Šupky kukurice by sa vám len mixérom nepodarilo rozmixovať tak na hladko.

Zaujíma vás viac z japonskej kuchyne? Sledujte zákulisie aj na  InstagramFacebook, a Pinterest.

Budem rada, ak ma podporíte zdieľaním:

kremova-kukuricova-polievka

Krémová kukuricová polievka

Minako
Táto krémová kukuricová polievka je pravdepodobne najpopulárnejšou polievkou na západný štýl v Japonsku. Z minimum surovín ju zachvíľu zvládnete aj doma.

Video

Čas prípravy 5 minutes
Čas varenia 15 minutes
Total Time 20 minutes
Kategória Polievka
Kuchyňa Japonská
Porcie 3 porcie

Ingrediencie
  

  • 1 plechovka kukurice
  • 1/2 menšej cibule
  • 10 g masla
  • 250 ml vody
  • 100 ml mlieka (použila som plnotučné)
  • 2 PL smotany
  • 2 ČL soli (treba prispôsobiť podľa chuti)
  • Štipka mletej červenej papriky

Postup
 

  • Cibuľu nakrájamé na tenké mesiačiky.
    cibula-krajat
  • V hrnci orestujeme cibuľu na masle do sklovita.
  • Pridáme kukuricu (bez vody z konzervy), štipku papriky a soľ. Pokojne prispôsobte množstvo soli.
    kukricova-polievka-varenie
  • Podlejeme vodou a necháme dusiť asi 3 - 5 minút.
    kukuricna-polievka-varenie
  • Polievku rozmixujeme (stolný alebo ponorný mixér).
  • Na prepasírovanie použijeme sitko.
    kukuricova-polievka-pasirovanie
  • Polievku prelejeme späť do hrnca a pridáme mlieko a smotanu. Pomer je na vás. Nechajte povariť 3 - 5 minút alebo viac, ak máte pocit, že máte v polievke ešte príliš veľa vody a chcete ju hustejšiu.
    kukuricna-polievka-husta
  • Môžete ozdobiť petržlenovou vňaťou alebo inými bylinkami. Ja som použila nori vločky.
    kukuricova-polievka-japonska

Itadakimas!

Skúšali ste recept? Budem rada, ak mi dáte vedieť a prípadne ma aj označíte @hiroshimas_kitchen na Instagrame.

Leave a Reply

Recipe Rating