Tento baklažánový dip je skvelý na opečený chlebík aj na ryžu. V recepte je použitá aj hliva, ale ak ju práve nemáte v chladničke, nič sa nedeje. Bude veľmi fajn i bez nej. Viem, že vizuálne nemusí tento recept vyzerať ako veľké lákadlo, ale robila som ho dvakrát po sebe, taký je dobrý 🙂
Jedlá z baklažánu
Čo vy a baklažánové jedlá? Čo si tak všímam v mojom okolí, baklažán nepatrí medzi favoritov, a pritom je podla mňa baklažán veľmi univerzálna zelenina, čo sa týka spracovania. Dá sa upiecť, osmažiť, orestovať s inou zeleninou, mäskom, tofu a tým, že je ako špongia, tak skvelo „nasaje“ príchute a všetko, čím ho ochutíte. V Japonskej kuchyni sa baklažán používa pomerne často. Aj v našej rodine ide baklažán na všelijaké spôsoby.
Ako servírovať baklažánový dip?
Nazvala som tento recept dipom aj keď nemusí pripomínať klasické dipy ako ich poznáme, hlavne konzistenciou. Záleží na ako veľké kúsky baklažán nakrájate. Ak ich dáte na väčšie, tak ho môžete jesť aj ako zeleninovú prílohu.
Perfektný bude aj na opečený chlebík potretý cesnakom alebo na ryžu. V recepte je použitá hliva, ale pokojne vyskúšajte aj šampiňóny a rôzne bylinky.
Zaujíma vás viac z japonskej kuchyne? Sledujte zákulisie aj na Instagram, Facebook, a Pinterest.
Budem rada, ak ma podporíte zdieľaním:
Recept na baklažánový dip
Ingrediencie
- 2 stredne veľké baklažány
- 1/2 bielej cibule
- 4 - 5 kúskov hlivy
- Strúčik cesnaku
- Petržlenová vňať
- 1 - 2 ČL mletej červenej papriky
- 2 PL sójovej omáčky
- 1 PL paradajkového pretlaku
- 1 ČL medu
- Olivový olej, soľ, korenie
Postup
- Baklažány prekrojíme napoly, dáme na plech, pokvapkáme olivovým olejom, posolíme a okoreníme.
- Takto pripravené baklažány dáme piecť na 40 minút na 180 °C.
- Medzitým si pripravíme ostatné suroviny. Očistíme cibuľu a nakrájame na drobné kocky. Hlivu tiež nakrájame na drobnejšie kúsky.
- Očistíme cesnak a nasekáme petržlenovú vňať.
- Upečené baklažány ošúpeme a nakrájame na malé kocky.
- Na troche oleja opražime do zlatista cibuľku. Pridáme hlivu a opražíme do mäkka.
- Pridáme baklažán, paradajkový pretlak a prelisovaný cesnak. Dochutíme sójovou omáčkou, soľou, korením, medom a mletou červenou paprikou. A na záver primiešame petržlenovú vňať.
Itadakimas!