Ryžu niekoľkokrát umyjeme vo veľkej mise (kým nie je voda číra, nie mliečne biela) a necháme 20 - 30 minút namočené v čistej vode.
Huby shiitake a hijiki riasy dáme do samostatných misiek, zalejeme vodou a necháme namočené. Shiitake môžete niečím zaťažiť, aby zostali celé ponorené. Túto vodu nevylievajte. Budeme ju potrebovať.
Mrkvu očistíme a prekrojíme pozdĺžne na dve polovice a tieto polovice ešte raz pozdĺžne prekrojíme, vznikne nám akoby polkruh a ten na tenko nakrájame.
Huby shiitake a hijiki tiež na tenko nakrájame. Tofu na menšie kocky. Ak sú stopky shiitake príliš tvrdé, tak ich vyrežeme. Všetky ingrediencie sa snažíme krájať na približne rovnako veľké kúsky.
Na dochutenie zmiešame vývar z dashi (zovrite vodu a rozpustite v nej 2,5 gramu dashi prášku), sójovú omáčku, mirin, vodu zo shiitake a soľ. Nakrájanú zeleninu dáme do misky a zalejeme touto zmesou.
Z ryže scedíme vodu.
Ryžu dáme do ryžovaru, opatrne nalejeme zmes a rovnomerne rozmiestnime tak, aby zakryla ryžu, ale nemiešame. Keď už máme ryžu takto pripravenú, varíme ju hneď a nenechávame ju takto "stáť".
Uvarenú ryžu môžeme ešte dochutiť jarnou cibuľkou alebo petržlenou vňaťou.