Go Back
takikomi-gohan

Takikomi gohan (japonská ochutená ryža)

Minako
Takikomi gohan je názov pre japonskú ochutenú ryžu. Je to spôsob, ako možno "oživiť" nudnú ryžu rôznou zeleninou, hubami, morskými plodmi či mäsom.  

Video

Čas prípravy 20 minutes
Čas varenia 35 minutes
Kategória Príloha, Ryža
Kuchyňa Japonská
Porcie 4 porcie

Ingrediencie
  

  • 300 g neuvarenej ryže
  • 50 g mrkvy
  • 2 ks sušených shiitake húb
  • 1 - 2 ks vypraženej tofu (alebo polovica klasickej tofu)
  • 2 PL hijiki rias

Na dochutenie:

  • 360 ml dashi vývaru (2,5 g dashi prášku)
  • 2 PL sójovej omáčky
  • 1 PL mirin
  • 2 PL vody zo shiitake húb
  • 1/2 ČL soli

Postup
 

  • Ryžu niekoľkokrát umyjeme vo veľkej mise (kým nie je voda číra, nie mliečne biela) a necháme 20 - 30 minút namočené v čistej vode.
  • Huby shiitake a hijiki riasy dáme do samostatných misiek, zalejeme vodou a necháme namočené. Shiitake môžete niečím zaťažiť, aby zostali celé ponorené. Túto vodu nevylievajte. Budeme ju potrebovať.
  • Mrkvu očistíme a prekrojíme pozdĺžne na dve polovice a tieto polovice ešte raz pozdĺžne prekrojíme, vznikne nám akoby polkruh a ten na tenko nakrájame.
  • Huby shiitake a hijiki tiež na tenko nakrájame. Tofu na menšie kocky. Ak sú stopky shiitake príliš tvrdé, tak ich vyrežeme. Všetky ingrediencie sa snažíme krájať na približne rovnako veľké kúsky.
  • Na dochutenie zmiešame vývar z dashi (zovrite vodu a rozpustite v nej 2,5 gramu dashi prášku), sójovú omáčku, mirin, vodu zo shiitake a soľ. Nakrájanú zeleninu dáme do misky a zalejeme touto zmesou.
  • Z ryže scedíme vodu.
  • Ryžu dáme do ryžovaru, opatrne nalejeme zmes a rovnomerne rozmiestnime tak, aby zakryla ryžu, ale nemiešame. Keď už máme ryžu takto pripravenú, varíme ju hneď a nenechávame ju takto "stáť".
  • Uvarenú ryžu môžeme ešte dochutiť jarnou cibuľkou alebo petržlenou vňaťou.