Go Back
Janchi-guksu-korejska-polievka

Recept na slávnostnú kórejskú polievku janchi guksu

Minako
Janchi guksu je tradičné kórejské jedlo, ktoré sa zvykne podávať pri slávnostných príležitostiach.
Čas prípravy 20 minutes
Čas varenia 15 minutes
Kategória Polievka
Kuchyňa Kórejská
Porcie 2 porcie

Ingrediencie
  

  • 1 liter vody
  • 5 g kombu riasy
  • 1 + 1/2 ČL dashi
  • 1/2 ČL soli
  • 2 PL sójovej omáčky
  • 1/2 cibule
  • 1 celá jarná cibuľka
  • 2 vajíčka
  • 1/2 cukety
  • Tenké rezance

Toping

  • 3 - 4 PL nakrájaná jarná cibuľka (alebo čínska pažítka)
  • 2 PL sójovej omáčky
  • 1 menší cesnak
  • 1/2 PL sezamového oleja
  • Sezamové semiačka
  • Chilli (možno vynechať)

Postup
 

  • Na vývar si do hrnca nalejeme 1 liter vody a necháme v nej kombu riasu cca 20 minút namočenú.
  • Po 20 minútach dáme vodu aj s riasou variť. Prihodíme rovno bielu cibuľu s jarnou cibuľkou (kľudne väčšie kúsky). Keď začne voda vrieť pridáme dashi prášok a soľ. Necháme cca 15 minút variť. Ku koncu pridáme 2 PL sójovej omáčky. Do druhého hrnca si môžete už dať variť vodu na rezance.
  • Medzitým si pripravíme cuketu a vajíčka. Cuketu nakrájame na menšie pásiky a na panvici opražíme. Pridáme štipku soli a môžeme ju „pokropiť“ troškou vody, aby nám zmäkla, ale netreba ju rozvariť. Mala by zostať pekne chrumkavá.
  • Vajíčka si v miske rozšľaháme so štipkou soli a na troche oleja na panvici urobíme placku, akoby ste robili palacinku. Ak máte menšiu panvicu, vyjdú vám dve, ak väčšiu, tak jedna. Vajíčkovú placku potom zrolujeme a nakrájame na tenšie pásiky.
  • Do druhého hrnca dáme variť rezance, ktoré po uvarení umyjeme pod prúdom studenej vody, aby sme ich zbavili škrobu.
  • Na toping zmiešame najemno nakrájanú cibuľku, nastrúhaný cesnak, sójovú omáčku, sezamový olej, sezamové semiačka a chilli (vynechajte, ak nemáte radi pikantné).
  • Do misky naservírujeme rezance, navrch poukladáme nakrájané vajíčko a cuketu a na to toping. Prilejeme vývar a podávame