Go Back
Oyaki-japonske-buchticky-baklazan

Recept na oyaki plnené baklažánom

Minako
Oyaki sú malé plnené buchtičky z pšeničnej alebo pohánkovej múky, alebo mixu týchto múk. Tieto sú plnené baklažánom.
Čas prípravy 45 minutes
Čas varenia 15 minutes
Kategória Chuťovky
Kuchyňa Japonská
Porcie 6 kusov

Ingrediencie
  

Na cesto:

  • 150 g hladkej múky
  • 100 ml horúcej vody
  • 1 ČL rastlinného oleja
  • Štipka soli

Na plnku:

  • 100 g baklažánu
  • 1/2 PL misto pasty
  • 1/2 PL cukru
  • Nira (čínska pažítka), ale môžete použiť aj jarnú cibuľku, pažítku alebo petržlenovú vňať
  • Sezamový olej
  • Voda na podliatie

Postup
 

  • Najprv si dáme do hrnca zovrieť 100 ml vody. Medzitým si do misy dáme preosiatu múku, olej, štipku soli a keď bude voda vrieť, pridáme aj tú a začneme miešať cesto.
  • Keď sa už bude dať cesto miesiť ručne, premiestnime ho na pomúčenú dosku a ešte asi 2 – 3 minútky miesime.
  • Cesto zakryjeme a dáme ho na 30 minút odležať do chladničky. Medzitým si pripravíme plnku.
  • Baklažán nakrájame na kratšie a tenšie pásiky a namočíme ho na 10 minút do studenej vody.
  • Do hrnca alebo panvice dáme sezamový olej a baklažán opražíme. Keď už bude baklažán takmer hotový, pridáme miso pastu a cukor. Podľa potreby môžeme baklažán podlievať trochou vody. Na záver pridáme cibuľku/pažítku/petržlenovú vňať.
  • Cesto rozdelíme na 6 častí a vytvarujeme v rukách guľky. Guľku roztlačíme dlaňou na placku. V strede môže byť placka o niečo hrubšia a okraje tenšie.
  • Na placky si rozdelíme hotovú plnku a začneme baliť. Jednoducho prstami zlepíme okraje cesta dokopy, aby sme guľočky uzavreli a jemne ich môžeme potom stlačiť, aby tvarom pripomínali viac placku.
  • Na panvici si rozpálime trocha oleja. Buchtičky najprv opečieme z každej strany do zlatista a potom podlejeme trochou vody, aby sa uparili. Bude im stačiť približne 3 – 5 minútiek.