Fazuľu dobre umyjeme. Popraskané, zoschnuté alebo inak pokazené fazuľky vyhodíme.
Fazuľu vložíme do hrnca, pridáme 500 ml vody a privedieme do varu na stredne vysokej teplote. Keď začne voda vrieť, znížime oheň na stredne nízky a varte 20 minút. Tip: Odporúčam dať na vrch nejaké ťažidlo (po japonsky otoshibuta, v japonskej kuchyni sa toto kuchynské náradie zvykne používať pri varení niektorých jedál). Zabráni tomu, aby sa fazuľa príliš nehýbala a nepopraskala, ale zostala celá. Tiež zabráni tomu, aby sa voda tak rýchlo neodparovala. Môžete si ho vyrobiť aj z alobalu. Stačí skrútiť alobal do kruhu tak, aby sa zmestil do hrnca a v strede urobte dieru.
Po 20 minútach vodu vylejeme a dáme 500 ml čerstvej vody. Opäť privedieme do varu na stredne vysokej teplote a po varení znížime teplotu na stredne nízku. Fazuľu treba variť ďalších 40 - 60 minút. Závisí od kvality fazule a ako je stará. A tiež, či ste ju predtým namočili alebo nie.
Voda sa bude vyparovať. Ak je potrebné, počas varenia pridávame vodu, aby boli fazule vždy celé ponorené. Ja som pridala postupne cca 200 - 300 ml vody.
Medzitým si pripravíme ryžové knedlíčky. Ryžovú múku zmiešame s vodou a štipkou cukru. Každá múka môže byť trochu iná a možno budete potrebovať trochu viac alebo menej vody, preto ju pridávajte radšej postupne a nie naraz.
Trochu zvláštne prirovnanie, ale na dotyk a textúrou by malo byť cesto ako ušný lalôčik. Cesto rozdelíme na 8 kusov (každý cca 6 - 7 gramov). Vytvarujeme guľôčky, ktoré mierne stlačíme, aby boli plochšie. V strede prstom urobíme malú jamku alebo môžete použiť koniec varešky.
Knedlíčky môžete variť samostatne alebo spolu s adzuki fazuľou. Ak ich varíte samostatne, hoďte ich do vriacej vody a varte asi 3-4 minúty. Knedlíčky vyplávajú na povrch. Ak ich varíte v polievke, počkajte, kým bude fazuľa úplne uvarená a pridajte ich až potom.
Vyskúšame, či je fazuľa uvarená. Mala by sa dať ľahko rozpučiť medzi prstami.
Ak je fazuľa uvarená, pridáme cukor a štipku soli. Množstvo cukru môžete prispôsobiť.