Japonská omáčka tsuyu. Základ do rezancových polievok.
Minako
Tsuyu, alebo často nazývané aj mentsuyu, je univerzálna japonská omáčka, ktorá sa najčastejšie používa ako základ do rezancových polievok.
Čas prípravy 5 minutes minút
Čas varenia 5 minutes minút
Total Time 10 minutes minút
Kategória omáčky
Kuchyňa Japonská
- 60 ml saké
- 140 ml mirin
- 130 ml sójová omáčka
- 3 g kombu
- 5 g sušené tuniakové hoblinky
- 1 ks shiitake (3 - 4 g)
Pripravíme a odmeráme si množstvá surovín.
Všetky ingrediencie dáme do menšieho hrnca a privedieme a miernom ohni k varu. Keď začína vrieť, znížime oheň na nízky a necháme variť 5 minút.
Omáčku prelejem cez sitko. Po uvarení zostane cca 220 ml omáčky, čo vyjde približne na 4 porcie rezancovej polievky.
TIP: Pre intenzívnejšiu a bohatšiu chuť môžeme dať naspäť do omáčky kombu riasu a shiitake hríb a nechať takto cez noc.
TIP: Zvyšnú kombu riasu a tuniakové hoblinky môžete použiť ako dochucovací toping na čerstvo uvarenú ryžu.