Go Back
mentsuyu-omacka

Japonská omáčka tsuyu. Základ do rezancových polievok.

Minako
Tsuyu, alebo často nazývané aj mentsuyu, je univerzálna japonská omáčka, ktorá sa najčastejšie používa ako základ do rezancových polievok.

Video

Čas prípravy 5 minutes
Čas varenia 5 minutes
Total Time 10 minutes
Kategória omáčky
Kuchyňa Japonská
Porcie 220 ml

Ingrediencie
  

  • 60 ml saké
  • 140 ml mirin
  • 130 ml sójová omáčka
  • 3 g kombu
  • 5 g sušené tuniakové hoblinky
  • 1 ks shiitake (3 - 4 g)

Postup
 

  • Pripravíme a odmeráme si množstvá surovín.
    tsuyu-ingrediencie
  • Všetky ingrediencie dáme do menšieho hrnca a privedieme a miernom ohni k varu. Keď začína vrieť, znížime oheň na nízky a necháme variť 5 minút.
  • Omáčku prelejem cez sitko. Po uvarení zostane cca 220 ml omáčky, čo vyjde približne na 4 porcie rezancovej polievky.
    tsuyu-varenie
  • TIP: Pre intenzívnejšiu a bohatšiu chuť môžeme dať naspäť do omáčky kombu riasu a shiitake hríb a nechať takto cez noc.
    hotova-tsuyu-omacka
  • TIP: Zvyšnú kombu riasu a tuniakové hoblinky môžete použiť ako dochucovací toping na čerstvo uvarenú ryžu.
    tsuyu-suroviny